Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Cover story

Cursa pentru Casa Alba în linie dreapta

Autor: Victor Maier | Publicat în numărul 10, în ianuarie, 2004

Ales în urma cu aproape patru ani "la mustata" în functia de presedinte al Statelor Unite, George W. Bush a avut un mandat în care popularitatea sa a fost în continua fluctuatie. A urcat si a coborât în sondaje; uneori lucrurile pareau ca merg pe un drum înfundat pentru actualul presedinte. Evolutiile recente ale vietii politice interne si internationale indica, pentru George Bush jr. un start bun pentru alegerile prezidentiale de anul acesta, în care spera sa îsi prelungeasca, cu înca patru ani, sederea la Casa Alba. Mai mult decât atât, republicanii si-ar putea consolida pozitiile în Congres si Camera Reprezentantilor daca actualele date sociologice se mentin. Este posibil ca în urmatorul mandat republicanii sa conduca, fara aproape nici o opozitie, SUA, iar democratii sa sufere înca un soc important.

Articolul integral...Editorial

2004 - Perspective

Autor: Cadran politic | Publicat în numărul 10, în ianuarie, 2004

Anul 2004 se anunta a fi unul efervescent, atât pe plan international, cât si pe plan intern.

Cea mai mare putere a lumii, Statele Unite, sunt puse anul acesta în fata examenului alegerilor generale. Semnalele sondajelor de opinie indica, la acest moment, victoriaactualului presedinte George W. Bush în cursa pentru Casa Alba, în vreme ce partidul republican pare a fi câstigatorul detasat al competitiei electorale, atât pentru Camera Reprezentantilor cât si pentru Congres. Previziunile sunt întemeiate pe de-o parte,pe rezultatele ultimelor sondaje de opinie, pe indicatorii economici care arata, în acest ultim an al mandatului Bush,o revigorare fara precedent în ultimii ani a economiei SUA, iar pe de alta parte, pe cele mai recente evolutii din Orientul Mijlociu. Astfel, arestarea lui Saddam Husein, anuntata cooperare a Libiei în chestiunea armelor nucleare, a Iranului si a Siriei, constituie tot atâtea bile albe pentru regimul republican al presedintelui Bush.

 

Daca la Washinghton actualul presedinte se pregateste sa fie reales, la Moscova se prefigureaza, în mod cert, un nou mandat al "tarului" Putin. Dupa "fraudarea fara furt" a alegerilor parlamentare, fostul ofiter KGB nu are nici un potential contracandidat la presedintia Rusiei. Mai mult decât atât, câstigarea majoritatii în Duma de stat de catre partidul condus de Putin îi va asigura reglementarea unui nou mandat pentru 2008. Evolutiile politico-economice ale Rusiei contemporane, cu încercarile de impunere a controlului asupra marilor concerne economice si numirea la vârf, în structurile administrative, a unor fosti ofiteri din armata si serviciile de informatii, par a îndreptati afirmatiile analistilor conform carora Rusia se îndreapta înspre un "capitalism totalitar".

 

Anul 2004 anunta o continuare a boom-lui economic al Chinei, situatie care, o data cu dezvoltarea programului spatial al acesteia, transforma ultimul mare stat comunist într-una din cele mai importante puteri de pe glob. Desi trimiterea în spatiu cosmic a unei persoane nu constituie în sine o performanta militara, atributele lansatorului care au permis îndeplinirea acestei misiuni reprezinta un semnal de alarma privind capacitatile de aparare si atac ale Chinei. Aceasta este considerata drept cea mai mare putere militara a Asiei, iar evolutiile statului comunist sunt privite cu îngrijorare de Japonia si India, pretendente pâna acum la acest titlu. Singura chestiune care ramâne discutabila în ofensiva mondiala a Chinei este modalitatea în care Partidul Comunist va gasi resursele pentru a se reforma o data cu evolutiile economice si militare sau va pastra o ideologie rigida, care va transforma aceste evolutii în amenintari pentru restul planetei.

 

Pentru Uniunea Europeana 2004 va ramâne în istorie ca anul celei mai mari extinderi de la înfiintarea ei pâna astazi. Astfel, mai mult ca sigur, principalele tendinte care se vor manifesta în politica europeana în 2004 se vor referi la rearanjarile în planul balantei de putere dintre principalele institutii europene -Comisia versus Consiliu în disputa privind Pactul de Stabilitate - si la rolul noii Uniuni în plan international, în special, la felul în care UE va alege sa re-netezeasca drumul pe Atlantic spre partenerul strategic SUA.

Vor continua si în acest an atât tensiunile între grupurile de state din interiorul Uniunii cu privire la distributia voturilor si a influentei asupra mecanismului decizional cât si în privinta împartirii resurselor financiare ale comunitatii. Prin extindere, falia dintre statelebogate si cele sarace se va adânci, unele din statele membre Spania, Portugalia, Italia, Grecia s.a. pierzând dreptul la fondurile care, pâna de curând, le erau destinate, în mod preferential.Dinsensiunile din sânul UE vor fi accentuate de pozitia principalilor contribuitori la bugetul UE - Franta si Germania - care si-au anuntat intentia de a adopta o pozitie bugetara mai "prudenta", ca masura de retaliere pentru necooperarea manifestata în negocieri de statele care se bucura cel mai mult de fondurile comunitare.

 

În plan intern, anul 2004 aduce întreaga fascinatie si îngrijorare a unui an electoral în care lupta politica se anunta a fi acerba. Alegerile locale reprezinta o prima miza, pentru ca prefigureaza rezultatele alegerilor generale, indicând, chiar, sansele partidelor în contextul votului uninominal la Senat. Tinând cont de evolutia sondajelor de opinie, cele mai mare sanse pentru câstigarea alegerilor generale le are partidul de guvernamânt. Cu toate acestea, tarele care marcheaza PSD-ul si tendintele centripete manifestate în partid, fac putin probabila obtinerea unui numar suficient de sufragii pentru a permite PSD-ului sa guverneze singur. Cu atât mai mult cu cât acest partid nu mai poate miza pe rolul de locomotiva al lui Ion Iliescu care, de aceasta data, va fi un simplu jucator.

Șansele în alegeri ale aliantei Dreptate si Adevar sunt, deocamdata, minate de lipsa unui program economico-social coerent, de un discurs vag, redus la lupta împotriva coruptiei, fara a oferi însa variante reale unui electorat care doreste solutii, nu vesnice promisiuni.

Pentru prima data dupa multi ani PRM-ul nu mai reprezinta o amenintare reala, cu un bazin electoral redus si care se va mentine, dupa toate probabilitatile, în aceleasi cifre, independent de evolutiile de campanie. UDMR-ul este deja marcat de o criza de imagine, generata de radicalii din secuime, criza care îi va afecta destul de grav scorul electoral.

Cât despre lupta pentru prezidentiale, pronosticurile sunt premature la acest moment!

Articolul integral...Politica externa

Dupa alegerile parlamentare, Tarul Putin si-a instaurat dictatura personala

Autor: Andrei BĂDIN | Publicat în numărul 10, în ianuarie, 2004

, scrie Michael McFall, profesor al Universitatea Stanford, analist al Fondului Carnegie pentru pace pe plan international, într-un articol publicat în cotidianul rusesc "Nezavisimaia Gazeta". Iar previziunea lui McFall facuta înaintea alegerilor din 7 decembrie a fost confirmata pe deplin de rezultatele alegerilor din Federatia Rusa si mai ales de practicile folosite pentru atingerea scopului vizat de Vladimir Putin.

Articolul integral...


SUA vor să redeseneze harta geostrategica a lumii
"Familia" sau celula de baza a politicii ruse
Rusia si democratia dirijata
11 septembrie si reconfigurarea strategica a lumii: America si lumea islamului (1)
China cucereste lumea
Franta si Germania desconsidera Europa
Esecul Constitutiei Europene - cauze si consecinte
2004 - Europa, încotro?
Limitele extinderii Uniunii Europene
Războiul asimetric, ieri si astazi

Interviu

Theodor Stolojan: "Daca Adrian Nastase va intra în turul doi, sunt convins că îl voi învinge"

Autor: Andra TEODORU | Publicat în numărul 10, în ianuarie, 2004

Candidatul la Presedintie din partea Aliantei PNL-PD intra în campania electorala având certitudinea ca va fi o lupta grea si fara manusi. Se bazeaza mult pe corectitudinea, seriozitatea si profesionalismul sau, dar si pe lehamitea românilor fata de interesele meschine ale pesedistilor, pe revolta lor vizavi de coruptia care a cuprins întreaga societate. Afirma sustinut ca nu va face nici un compromis si nu va guverna alaturi de PSD sau PRM.

Articolul integral...


Traian Băsescu: "Orice pas reusit în viata se face în doi"
Dan Voiculescu: "Partidul Umanist trebuie sa intre în noul Parlament si sa participe la formarea noului Guvern"
Corneliu Vadim Tudor:"Francmasoneria nu face parte din baza mea de valori"
Marko Bela: "Foarte multi si-ar dori o comunitate maghiara divizata"

Politica interna

Ce jocuri face Lia Roberts?

Autor: Virginia MIRCEA, Andrei BĂDIN | Publicat în numărul 10, în ianuarie, 2004

Ceea ce era acum doua luni doar o speculatiede presa s-a adeverit. Marti, 13 ianuarie, sefa republicanilor din statul Nevada si consulul onorific al României, doamna Aurelia Arnold Roberts, cunoscuta ca Lia Roberts, si-a anuntat la Bucuresti intentia de a candida la Presedintie, în calitate de independent. Decizia finala va fi facuta publica în jurul datei de 15 februarie, când seful sau de campanie, celebrul strateg Dick Morris, îi va prezenta rezultatele sondajului si analizei cu privire la candidatura sa.

Articolul integral...


Anul electoral la români
Partidul Social-Democrat - între gerontocrati si baroni locali
Unde dai si unde crapa / Banii exportatorilor, cheltuiti aiurea pe proiecte si actiuni culturale

Economie

Miracolul chinez

Autor: Andrei BĂDIN | Publicat în numărul 10, în ianuarie, 2004

China si-ar putea dubla venitul pe cap de locuitor pîna în 2015, conform unui institut de economie din Stockholm. În China, venitul pe cap de locuitor a fost de 940 de dolari în 2002 ti a crescut anul trecut. Conform datelor publicate de banca de investitii Goldman Sachs, economistii prevad o crestere economica de 7,8% pentru China în 2004, comparativ cu cea de 3,9% anticipata pentru economia mondiala. Articolul integral...


Unde-i lege-i si tocmeala: Anul fiscal 2004 pe cele doua maluri ale Atlanticului
Cochetând cu dezastrul: Economia româneasca în 2004

Idei contemporane

Liberalismul în lume si la noi (II)

Autor: Ion BULEI | Publicat în numărul 10, în ianuarie, 2004

Manifestarea liberalismului politic în România nu îmbracaforme clare, bine definite. A.D. Xenopol constata ca partidele se deosebeau în România pe baza ideilor, nu pe baza persoanelor, nici a claselor din care faceau parte. Pentru ca toti faceau parte initial din aceeasi clasa, a boierilor. Curentul liberal si cel conservator mergeau mâna în mâna, încrucisându-se si înfruntându-se. Ceea ce le dezbina era lupta pentru libertate si egalitate. Ceea ce le unea era "tendinta nationala", adica ceea ce unea "toate sufletele românesti în avântul lor catre emancipare". Ambele curente salasluiau în sânul aceluiasi partid: partidul national. Reprezentantii lor erau numai dintr-o singura clasa: clasa marilor proprietari rurali. Un gânditor ca M. Manoilescu, si avea dreptate, nu vedea însa deloc tocmai aceasta lupta de idei, de care vorbea Xenopol: "În ceea ce priveste linia doctrinara, trebuie sa marturisim ca, în spectacolul vietii publice a Vechiului Regat, nimic nu este mai penibil si mai umilitor pentru inteligenta româneasca decât manifestarile de doctrina ale partidelor politice de atunci. Este curios ca, într-o tara cu o patura superioara inteligenta si culta, a staruit si staruie înca o mare ignoranta în problemele de doctrina sociala si politica [...]. Ca gândire sociala, burghezia este mai mult decât inferioara; singurii intelectuali care au reprezentat la noi o doctrina sociala si politica serioasa au fost socialistii".Manoilescu dadea drept cauze ale acestei condamnabile lipse de idei existenta la intelectualii români a pasiunii "cotidianului politic" si nu a pasiunii "doctrinare". Altfel spus, preocuparea politica burgheza se reducea la: "când pleaca guvernul", "cine vine" si la remanierile în personalul guvernamental.

Articolul integral...


Două masti ale aceluiasi chip? Hidosul fascism si travestiurile sale
Politica externa: între conditionari externe si constrângeri interne

Sanatate

Vaccin antiEbola

Autor: Marina HERGHELEGIU | Publicat în numărul 10, în ianuarie, 2004

Vaccinul antiEbola

 

În luna decembrie a anului trecut, la Institutul National al Sanatatii din S.U.A. ( NIH)a început testarea pe voluntari a unui vaccin antiEbola. Succesul acestei ultime etape de verificare a vaccinului ar reprezenta un dublu succes. Pe de o parte, s-ar puteapreveni declansarea epidemiilor de febra hemoragica Ebola (virusul Ebola care declanseaza boalaapartinând nivelului patru de patogenitate, adica agentilor patogeni cu cel mai mare potential de mortalitate, în timp ce, de exemplu, HIV, virusul imunodeficientei umane, apartine doar nivelului 2 de patogenitate). Pe de alta parte, ar fi o premiera a ingineriei genetice, deoarece la realizarea vaccinului s-a utilizat o metoda noua, care foloseste ultimele achizitii ale biotehnologiei. Este vorba despre înlocuirea unor fragmente virale de acid nucleic astfel încât sa se obtina o particula asemanatoare virusului (Virus Like Particules VLPs) care are capacitate de autoasamblare si pastreaza sau chiar creste potentialul virusului de a stimula raspuns imun din partea organismului fara sa declansezeboala. Practic, se obtine doar "învelisul" imunogen al virusului care nu poate genera febra hemoragica.

 

Febra hemoragica Ebola

 

Boala produsa de virusul Ebola, febra hemoragica purtând acelasi nume, este una dintre cele mai îngrozitoare boli ale secolului. Ea determina moartea a 50% pâna la 90% dintre cazurile spitalizate. Decesul se produce prin deshidratarea secundara unor hemoragii multiple exteriorizate la nivelul gurii, ochilor, nasului si urechilor. Primul caz a fost diagnosticat in 1976 în nordul Republicii Democrate Congo (fostul Zair) si sudul Sudanului. Numele a fost preluat de la cel al unui râu aflat în vecinatatea zonei respective. Epidemia din 1976 a facut 550 de victime dintre care 340au decedat. De atunci s-au mai înregistrat alte câteva epidemii sporadice (în 1979, 1995, 1996, 2000 si 2002) ultima în noiembrie 2003, în zona capitalei Republicii Congo, Brazaville, care a facut cca. 100 de victime. Boala se raspândeste în special în Africa Centrala, dar a fost diagnosticatasporadic si în zone ale Europei, Asiei si chiar în America (Texas).

Epidemiologia bolii

Desi originea virusului nu se cunoaste, exista teorii despre transmiterea acestuia de la cimpanzeu la om. Astazi, se stie ca rezervorul de virus îl reprezinta persoanele infectate. Nu exista purtatori sanatosi. Toti pacientii infectati fac forma acuta a bolii într-un interval de 2-21 de zile de la infectare. Transmiterea virusului necesita contactul cu produse biologice infectate(sânge, mucus, sperma, alte secretii ale organismului sau tesuturi infectate), dar virusul poate fi împrastiat pe o zona foarte întinsa sub forma de aerosoli. În plus, mijloacele de laborator pentru diagnosticarea precoce a bolii sunt foarte putine, scumpe si ineficiente, iar în prezent nu exista vaccin si nici tratament specific. Din aceasta cauza virusul Ebola se afla pe lista posibilelor arme biologice utilizabile într-un eventual atac bioterorist.

 

Ultima etapa a testarii vaccinului

 

Actualul vaccin antiEbola a fost testat cu succes în ultimii 3 ani în laborator, pe soareci si maimute. Ultima etapa, cea a testarii pe voluntari, presupune realizarea unui lot de 27 de persoane carora li se vor administra câte 3 doze la interval de câte o luna, urmând sa fie supravegheati timp de 6 luni. Singura reactie adversa posibila esteinflamatia la locul administrarii care se face fara ac, prin spray bluster.

Din pacate, pâna în prezent nu s-au oferit decât doi voluntari, unul dintre ei primind deja prima doza de vaccin în luna decembrie 2003. În cazul în care nu se vor gasi alti voluntari, se intentioneaza sa se apeleze la cei care ar beneficia în cea mai mare masura de existenta unui asemena vaccin. Este vorba despre functionarii de la Banca Mondiala si membrii Corpului de Pace, deplasarile frecvente ale acestora în zonele epidemice crescând mult riscul îmbolnavirii.

Articolul integral...Tehnologie

Trendurile anului 2004

Autor: Cristian Banu | Publicat în numărul 10, în ianuarie, 2004

2004 este un an care promite multe în lumea tehnologiei. Dupa ani de stagnare se pare ca în sfârsit vom avea parte de o crestere semnificativa. Iata o scurta trecere în revista a principalelor trenduri care se prefigureaza pentru anul care tocmai a început.

Articolul integral...Mari corporatii

Pepsi

Autor: Cristian Banu | Publicat în numărul 10, în ianuarie, 2004

Poate una dintre cele mai cunoscute companii din lume, Pepsi, nu a avut chiar o istorie plina de succes, asa cum am putea fi înclinati sa credem. Ca si firma concurenta, creatorul bauturii racoritoare este un farmacist. Numele lui? Caleb Bradham, din New Bern, Carolina de Nord. Anul? 1898.

Articolul integral...În lume

Revelion pe Nil

Autor: Angelica LAZĂR | Publicat în numărul 10, în ianuarie, 2004

Revelion pe Nil

31.12.2003. Zece seara, undeva pe Nil. Luna rasturnata e la locul ei pe cer, iar temperatura e mult mai ridicata decât ne spune instinctul ca ar trebui sa fie în miez de iarna. Desi se apropie ora 00:00, marcata cât mai zgomotos si activ oriunde în Europa, aici totul e linistit. Pe strazi, în bazar, lumea îsi continua, nestingherita de solemnitatea momentului ce se apropie, aceleasi activitati - unii ar zice metehne - de fiece zi. Acestea constau, cam cu orice ocazie si în orice împrejurare, în a striga din rasputeri "Ya-ala, ya-aala" (pentru a îmbia oamenii la vizionat produse, pentru a da semnalul de plecare la calesti sau în general pentru a anunta ca ceva se întâmpla). În plus, programul zilnic mai este încarcat si cu activitatea absolut obligatorie de sorbire a ceaiului si de fumatul shishei pe la colturi de strada si... si cam atât. Nu va lasati pacaliti: de fapt, egiptenii sunt foarte ocupati mai tot timpul. Buticurile nu se închid nicicând înainte de 11 seara, iar în anotimpul cald ajung sa se închida si la 1 noaptea. Cât despre efortul vânzatorului, acesta e neprecupetit. Egipteanul, arab sau nubian se ploconeste, se plânge, se arata sifonat, lasa la pret si, când te astepti mai putin, îti da cu tifla, într-un ritual perpetuat si îmbagotit de generatii, mai trainic în timp decât piramidele lui Imhotep.

În viata egiptenilor nu exista graba sau pripeala."In shah Allah" este expresia care se regaseste pe buzele tuturor: dupa voia lui Allah, dându-ne de înteles ca lipsa lor de graba nu ar fi un semn de lene sau indiferenta, ci o chibzuiala, o buna întelegere a rosturilor lumii acesteia...

Se apropie Anul Nou, deci ma grabesc spre un telefon public de unde sa sun în tara- pentru a-mi felicita familia. Cartela nu se cumpara aici de la oficii postale sau chioscuri de ziare, cum ai crede, ci de la farmacii sau bacanii. Și fireste, nimic, absolut nimic nu poate fi cumparat fara tocmeala. A încerca sa achizitionezi fie si un bat de chibrit fara sa negociezi este practic imposibil. Care o fi pretul real, nimeni nu stie, cu atât mai putin un turist european ratacit prin bazarul oriental, ametit de aromele de mosc si scortisoara care se ridica dimprejur si de îmbierile din toate partile. De altfel,daca nu esti atent, te poti usor trezi, fara sa realizezi când si cum, ca ai cumparat o duzina de statuete de alabastru cu cap de Nefertiti (sau Nefer-tari, nimeni nu mai stie...), pe care ai dat o nimica toata, întrucât negutatorul înte-legator nu a vrut pe ea mai mult de toti banii pe care îi aveai în punga...

Asa ca, orice ti se ofera trebuie întâmpinat, fara urma de slabiciune sau ezitare, cu un sir de "la-la-la-la-la..."(nu, nu, nu...), pâna ce omul, care te trage insistent de poale, întelege sa te lase în pace.

Pe vas, seara de revelion începe cu un scurt numar de dans din buric, executat, cam fara tragere de inima, de o doamna despre care aflam stupefiati ca e de meserie dentist, dar pe care a gasit-o la repezeala patronul vasului, dispusa sa danseze, imaginându-si ca orice miscare e buna pentru europenii ageamii, care nu pot avea habar de cum ar trebui sa arate în realitate dansul serpesc al orientalilor - prietenii nostri vadesc, de buna seama, o necunoastere crasa a dezvoltarilor suferite de fenomenul manelelor în România...

Luminile se sting si ceata personalului de pe vas intra cu un tort imens, înconjurat de flacari si, fireste, de sunetele guturale ale aceluiasi cântec-strigat pe care arabii îl executa cu promptitudine cu orice ocazie - un fel de "Multi Ani traiasca!" al lor. Noua ne place, dar reflexul european e înca acolo si ne face sa ne întrebam cât mai e pâna la ora 0, daca o sa numere cineva sau daca vor fi artificii... Nu s-a numarat. Artificiile au venit, dar de undeva de pe puntea unui vas aflat mai în jos pe râu, de buna seama un alt avanpost al europenilor în inima desertului.

Luna rasturnata e la locul ei pe cer...(A. L.)

Articolul integral...


Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: